Materiaal & Onderhoud

Teak wortel – Teak Tak – Teak hout

Teak is een tropische hardhoutboom die voorkomt in India en Zuidoost-Azië en die we uit de begroeiing op regenwoud bodems halen. Teak heeft een hoog gehalte aan beschermende olie, waardoor het een leven lang meegaat. Het is zelfs bestand tegen extreme temperaturen en vochtigheid. Het is een prachtig natuurlijk materiaal dat zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.

Bazar Bizar gebruikt teaktak en teakwortel. Wat is nu het verschil tussen deze twee?

Teak takken zijn verzamelde takken van de bomen. Deze takken zijn ofwel gevonden of overgebleven van andere meubelmakers.

Teakwortel komt uit de stam van de boom en wordt gewonnen uit omgevallen teakbomen.

Let op: De teakbomen worden niet gekapt voor productie!

Onderhoud:

Teakwortel -Teaktak- Teakhout

U kunt een doek met warm water en milde zeep gebruiken om uw teakhouten meubelen schoon te maken. Veeg na het schoonmaken alle zeepresten weg en laat het hout goed opdrogen. Als er vlekken zijn, verwijder deze dan voorzichtig. Gebruik geen spons, dit kan krassen op het hout veroorzaken. Als u een langdurig onderhoud wilt en uw teakhouten meubelen wilt beschermen, kunt u teakolie gebruiken om deze waterdicht te maken en vlekken te voorkomen.

Als je teak wortelhout polijst, krijg je een mooie gouden kleur. Blootgesteld aan de elementen vervaagt de teak wortelhout kleur naar een zilvergrijze tint

 

Rotan

Rotan is een natuurlijk vezel uit de palmboomfamilie. Rotanproducten zijn lichtgewicht, duurzaam en vooral milieuvriendelijk. Het is ook een zeer flexibel materiaal dat in veel verschillende vormen en vormen kan worden geweven. Indonesiërs hebben een levenslange traditie en ervaring in het verwerken en weven van mooie rotan producten.

Onderhoud:

Rotan

Rotan vereist minimale reiniging en bijna geen onderhoud.

Je moet de meubels of producten vaak stofzuigen omdat er veel hoekjes en gaatjes zijn. U kunt ook warm water en afwasmiddel gebruiken om het oppervlak schoon te maken. We raden ook aan om het meubilair buiten te gebruiken of wanneer je het buiten gebruikt, het te bedekken. De zon kan de kleur doen vervagen.

 

Zeegras

Zeegras leeft in de kustwateren van de meeste continenten. Zeegras is uniek omdat het de enige bloeiende plant is die onder water kan leven. Gedroogd zeegras maakt prachtige meubels en lampen. Zeegras items worden met de hand geweven, terwijl de planten nog groen zijn. Doordat het zeegras opdroogt, verliest het item zijn groene kleur, wordt stevig en klaar voor gebruik. 

Onderhoud:

Zeegras

Door de gladde en glanzende buitenkant is het zeer onderhoudsvriendelijk. Gebruik een zachte doek langs de rijen gras om stof of vuil te verwijderen. Stoom het zeegras om het recht te trekken als je wilt. We raden aan om je zeegras meubelen binnen te houden. Als je het mee naar buiten neemt, bescherm het dan tegen regen en ruw weer. Als het wordt blootgesteld aan regen, bestaat de mogelijkheid van rotten, omdat het een natuurlijk materiaal is. Ook zal directe blootstelling aan zonlicht de kleur van het zeegras doen vervagen.

 

Raffia

Raffia wordt gemaakt van de raffia palmen die voorkomen in Afrika, Madagaskar maar ook in delen van Midden- en Zuid-Amerika. Door de natuurlijke hars is raffia extreem duurzaam. Het maakt elk stuk flexibel en buigzaam, zodat er mooie stukken kunnen worden gemaakt. 

Onderhoud:

Raffia

De beste manier om producten van raffia, zoals vloerkleden, schoon te maken, is door ze buiten in de frisse lucht te hangen. Als u vlekken maakt, maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Water kan vlekken verwijderen die geen kans hebben gehad om in de vezels te sijpelen. Als je water op raffia gebruikt, laat het dan in de zon drogen voordat je het opnieuw gebruikt. Als het nog nat is, bestaat de kans dat het gaat schimmelen. Raffia is een natuurlijke vezel, dus gebruik geen agressieve chemicaliën op vlekken.

 

Waterhyacint

Waterhyacint is een groene waterplant die groeit in tropische waterwegen in Vietnam. Zodra het is gedroogd, wordt het een duurzaam materiaal om te weven. Het lijkt veel op rotan, maar waterhyacint is veel zachter waardoor je makkelijker verschillende vormen en accessoires kunt maken.

Onderhoud:

Waterhyacint

U kunt uw producten reinigen met een natte doek om stof en vuil te verwijderen. Het belangrijkste is om het daarna goed af te drogen – als waterhyacint nat blijft, kan er schimmel ontstaan.

We raden je aan om je waterhyacint producten binnen te houden of buiten af te dekken omdat de zon de kleur en structuur kan aantasten.

 

Katoen

Katoen is een natuurlijke vezel die wordt gebruikt om zacht en ademend textiel te maken. Het kan worden gerecycled en teruggewonnen, maar is gevoelig voor licht en warmte.

Ons katoen ondergaat speciale behandelingen om er extreem zacht en duurzaam uit te zien.

Onderhoud:

Katoen

Katoen moet in koud water worden gewassen en bij voorkeur met de hand worden gewassen; dit helpt om de kleur te behouden. U kunt een wasmachine gebruiken, maar zorg ervoor dat de temperatuur niet boven de 30 C komt.

Het gebruik van heet water kan ervoor zorgen dat het katoen krimpt.

Het is het beste om aan de lucht te drogen, op een vlakke ondergrond en indien mogelijk uit de zon.

 

Suar

Suar komt van de grote tropische Suar-regenboom. Suar meubelen zijn de juiste keuze voor mensen die houden van natuurlijke en unieke stukken. Suar wordt niet gesneden voor het maken van onze meubels. Het wordt verzameld van bosbodems. 

Onderhoud:

Suar hout

Wij raden aan om uw Suar meubelen regelmatig te behandelen met een olie om eventuele barsten of scheuren in het hout te voorkomen. Gemorst materiaal, stof of ander vuil kan worden schoongemaakt met warm water en een milde zeep. Maar laat het goed drogen!